Sunday, January 23, 2011

Lucnh for today




  Hmm...nak storey jugak,dihujung-hujung bulan camni,aku mmg sgt berjimat...hari ahad cam ni biasanya aku suka memasak.Selalu time hujung minggu semua ada kat rumah...tp hujung minggu ni nampaknya cuma aku,En.Asben,Danish ngan Didi jer..adik aku yang ke-2 bongsu.Yang lain2 kemana jgn dipersoalkan...umah aku mmg cam ni...kalau sunyi mmg sunyi sungguh.

  Nak masak apa x tau,nak suruh En.Asben kedai mmg sesuatu yang mustahil...sangat susah ok...kecuali kalau mmg dia offer diri.So dlm terpusing2,dok keluar masuk dapur mencari bahan nak masak sesimple yang mungkin...aku terpandang...jengjengjeng...heheh..ape korang agak...mana korang leh agak kan...kan..kan...

  Kulit Lembu...!!

  Ekceli bukan feberet giler,tapi mmg suka.Org minang panggil JANGEK...nak masak agak rumit jugak la,kene lak yang masih belum diproses.Kene bakar dulu,bukan sekali...berkali2 sampai bersih betul...rendam kemudian bersihkan lagi...rebus sampai lembut betul...lepastu baru boleh masak...haaa...

"jangek / kulit lembu yang belum diproses"

" macam ni la rupenye lepas kene bakar...ni aku amik kat google...x sempat nak amik gambar masa En.Asben dok proses..."

"bersihkan yang hangus2 tu...sampai bersih.."

"macam ni jangek / kulit yang dah bersih...dah siap..."

  Cuba korang teka lk..berapa lama aku siap masak jangek ni?...org biasa masak aku rasa tau kowt...kul 1.30ptg kitorang "operasi"....kul 5ptg baru makan...percaya?...percaya lah...mmg rumit ok...bukan cam buang bulu ayam...hehe

  Menu aku tengahari ...erkk...lunch merangkap dinner..buleh...???buleh jerk...sambal taun jangek,tauhu goreng,sambal tempoyak ngan ulam pucuk ubi...sedap tak...sedap...aku makan gak tp beringat2 gak...sebab keadaan aku x mengizinkan aku makan2 mcm dulu kerap sgt.Jaga kesihatan...hehe...makan gak bende yg aku x leh makan...yelah...dah biasa mkn mcm ni kan...mana boleh drastik jadi vegetarian...tp nak sihat aku cuba....

                           

"ni la ruper sambal taun jangek / kulit lembu...kalau nak resepi...check kat laman ala-ala kampung aku k...."


Friday, January 21, 2011

BBQ & Belated birthday celebration for Ahmad Danish Iman

"birthday cake Danish 3thn"

  Sambutan birthday untuk Danish,walaupun dah lambat "sangat"...tetap meriah,siap BBQ...ekceli BBQ tu mmg da plan,birthday yg plan last minit...sebab tetiba teringat b'day yg postpone ari tu x laksana lagi....tu yang kek kecik sgt...tp Danish tetap happy.Da lama danish mintak nak potong cake,baru mlm tu dapat.sian kan.Nevermind...ader umur kita plan next birthday paling best....wif mama fav.cake....erkkk...boleh camtu?...okla kan.

  Sederhana tp tetap meriah...dgn adik beradik sumer berkumpul....kitorang mmg suka buat bbq kat umah,suka2...buat colection sorg RM100...menu pun sendiri.Part aku biasalah...western...dgn mushroom soup,whipped potato...coleslaw....salad kentang.Faveret En.Asben.Menu diet dier...erkkk...bukan diet...menu body build...betul punyer body build kan..kan..kan...

"Asben saya...kiut x?..."


  Malam tu kitorang pilih menu untuk BBQ ayam,kambing,black pepper & cheese sosej,udang and sotong...pastu menu lain spagetti bolognese...made by ikin....tu jer la resepi dia setiap kali kitorg organize BBQ...terbaik ok...next time aku nak try nachos bakar dgn cheese soup....wowwhh...best kan..kan..kan


"terliur betul..."

  
  Harap2 menjadi...resipi dah simpan,tinggal parctise jerk...cheh,siap practise la plak...harus la,my en.Asben...kuat komen,komen kalo x menusuk jantung x per...ni kasi komen boleh bikin che berenti masak ok...aiyakk...kompem resign tau.heheh...

"spagetti..."

"bahan2nya..."

"tengok mushroom soup yg seperiok tu...x sampai 1 jam,licin ...aku pun x merasa.."

\\\
"tukang  bakar..."
 \
"tiup lilin time...."

"Danish paling excited motong cake.."

"hmm...setiap kali tengok gambar ni...setiap tu la kitorg plan BBQ"

"bila la menu aku nak siap ni....lapar..."Mr.Merah...ni la anak kucing bongsu kami...near 10 years da dgn kitorg..."

"seronok bila tengok anak2 happy...."





  
 

Thursday, January 20, 2011

Sambungan kisah "berisi"

  Lama betul x hapdate blog...jadi x rajin,asal pegang laptop hati rasa sedih,lagi nak berbloger?...x tau nak citer aper...walaupun mmg nak bercerita....ingat lagi x pasal entry "berisi"?...mestilah korang ingt kalau korang bca semua kan?...mengidam macam2...nak itu nak ini...excited kot sebb mak bidan bagi beit ku berisi...haruslah...lepas tu dgn perubahan..(badan betul2 berisi),dgn alahan masa mengandung anak sulung...tp hati x confident aku"berisi".Sebab tu x terpikir nak buat pengesahan kat klinik...sebab 2 kali buat pregnnt test...keputusannya -ve.Tpi sumer org pandang aku dorg kata aku mengandung...so aku x amik port dlm hati "kalu betul alhamdulillah...kalau x x perlah"...sampai kawan aku siap pos baju pregnant di yg lama2...punya confident kan.

  Dalam masa yang sama aku kerap sakit perut,selera makan x menentu...kerap mual2 dan loya...x boleh makan pedas kerap sangat,x boleh bau rokok...keadaan sama mcm mengandungkan Danish...but aku still buat bodo...tiba2 tergerak nak buat pemeriksaan sebab En.Asben risau...katanya "kalau x mengandung x der pape x per yang..i takot sakit lain...."..erkk..terkedu jap...dlm hati betul gak.

  Selang beberapa minggu aku buat appoinment dgn Dr.Zahim..Dr.Homopathy...aku x tau kenapa aku pilih Homopathy...mungkin sebab kaedah rawatan yg mudah dan agak berkesan...dan...setelah di periksa muka dia agak berkerut2 nak menyampaikan..aku berdebar2 macam result S.P.M nak kuar dulu.

  Aku dikesan mengidap Tumor / Ketumbuhan dlm usus kecil...dan aku...aku lupakan hasrat memiliki baby sebab keadaan x mengizinkan.

  History family aku mmg ader "Kanser"...tp aku belum sampai tahap kanser tapi kemungkinan masih ada...kalau korang...aper korang rasa?...aper perasaan korang masa tu?...kaki bengkak sebab simptom dah sampai jantung...tp aku bersyukur sebab keadaan aku masih boleh diubati tanpa kaedah pembedahan...hanya kaedah heomopathy...walaupun tumor masih kecik,tp sakit tetap rasa.

  Dlm masa rawatan Dr.Zahim kesan sebab2 macammana aku boleh dapat tumor...sebab menurut org cerdik pandai Heomopathy "Tumor" tu penyakit mengarut.Ada 3 punca kita boleh kena Tumor...

1) makan x jaga
2) Stress / kemurungan yg teruk
3) gangguan jin

  Dan aku menurut Dr.Zahim disebabkan "kemurungan" yang teruk.Dan aku megiyakan...x perlu aku story kat sini kenapa lak aku murung...itu cerita peribadi la kan...sebab macam aku cakap Heomopathy akan mengesan  penyakit yang kita x jangka...yang kita x fikirkan.Duduk...tadah tangan...pastu ada mesin penilik yang akan menilik.Dari situ taulah...korang sakit apa...so for full treatment....12/2 aku pegi lagi untuk result samaada kanser atau bukan....so damned ngeri...tp aku masukkan sikit kekuatan yang tertinggal2 tu...sapa x takut mati...tp semua mmg akan mati kan.

  Tak tau nak cakap camaner ngan En.Asben bila balik dari klinik.En Asben tenang jer...tp dia lega sebab dapat tau awal kan cuba kalau dapat tau masa dah besar perut nanti...lg masalah kan...dia ckp baby tu bukan rezeki kami...terima jerlah.Mungkin ada hikmahnya kan.

  Wallahualam...allah maha mengetahui.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...