Thursday, August 16, 2012

Selamat Hari Raya - Bhgn.3.

  Selamat Hari Raya sumer...ahahaha...bhgn.3 ok...(poyo giler).Sumer org mesti sebok dgn persiapan ker...SA alhamdulillah..sumer prepared,agak awal tahun ni sebab banyak bende nak kene buat so x leh last minit.Ni kali SA nak citer pasal kuih raya.Kuih raya tahun ni 2 jenis SA order...sebab biskut dorang sedap...menarik..murah pun iye...mmmm,sebab dah x der masa nak buat cookies lagi (sebab dlm palnning ader 2 jenis lagi x siap2) tahun depan sumer kuih2 ni akan masuk pasaran "HARI RAYA 2013".

"Oven kecik yg sgt berjasa"

"Cornflakes Cookies"
"Almond Biscotti "

"Almond London "

"Blueberry tart - order from office mate"

"Cornflakes Oat-order from office mate"

"Cornflakes Oat"

"Kueh Gunting....My Favourite,buat sendiri gak"

  Semangat + mmg berniat tahun ni nak buat kuih = banyak dah kuih,saper nak makan...SA bukan buat utk makan sendiri.Sebab sedari masih SA bujang lagi,buat kuih raya dah jadi rutin tahunan SA.Setiap tahun SA ngan adik yg paling Bongsu paling sebok siapkan kuih raya.Kekadang dalam x sedar kuih kitorang sampai 7-8jenis dah siap....main buat jer.Mom x pernah susah2 pasal kuih raya sejak SA tau cemana nak baking.Lagi pulak SA sgt teruja dgn kek ke...cookies ker...aper2 hal pun dlm soal memasak.

  Pendekkan citer...sejak SA kawin sampai laa ni ha...ini 1st tim SA start buat kuih raya semula,bukan aper..sajer.Dah lama sgt x asah skill buat biskut raya,walaupun sebok dgn ofis tp SA masih adakan masa utk buat kuih raya.Memang dah niat dari awal puasa...SA nak buat kuih sendiri.Asalnya SA nak bisnes kuih raya tahun 2012 ni...tp silap perkiraan...so SA buat utk  mom,adik2 and sendiri jer.Jadilahkan...daripada x ada.

  Kalau sempat sebelum raya SA nak siapkan kerepek bawang ngan cornflakes madu...barang2 dah beli...cuma sebab rumah belum siap "operasi pembersihan" maka SA tangguhkan dulu kerepek bawang ngan cornflakes madu SA tu.Insyaallah...berkesempatan dapatlah dorang rasa kerepek bawang SA.1st time mencuba nak buat.

  Kalau jadi...boleh buat jualan....hehehe....SA kan mmg planning nak bisnes,so kene concentrate pada SA punyer "aim" lah kan.Insyaallah...kalau di-izinkan.Amin.

Monday, August 13, 2012

Selamat Hari Raya - Bhgn.2....

  Sambungan entry Selamat Hari Raya - Bhgn.2 (sila muntah),tgk..betapa terujanye SA dgn raya tahun ni.Risau pun ade gak sket...iya lah..kan org cakap "suke2 tu tanda nak berduka"...mintak dijauhkan...insyaallah,bukan aper...2tahun SA x merasa shopping utk raya.Tapi bukan lah alasan tu tiket SA nak shopping x ingat dunia gak.Cuma seronok tahun ni bukan setakat raya...sumer lah sekali...hati SA senang sikit tahun ni.Kite lupakan soal senang hati SA k...sebab Sa nak citer pasal langsir raya SA lak.LANGSIR RAYA OK...

" Outer & Inner untuk 5 tingkap "

  Teruja x tengok langsir SA...korang harus lah x,yg lebih op cos SA,da 5tahun SA kawin....sekalipun x pernah terlintas nak berlangsir bagai,beli siap pun x...apatah lagi nak menempah.Sebab masa kawin dulu SA amik langsir complete ngan cadar dari mom.Masih elok dan cantik sebab SA pakai time2 raya jer...nak naikkan mood raya kan.

  Tahun ni sebenarnya SA x terpikir langsung nak cari langsir ker..nak tukar ke..sebab langsir lama tu ada kan...tp kalau dah kiri kanan depan belakang SA dok "update" langsir baru bagai...SA mcm teruja lak.Pepagi Ahad tu dgn x semena2 bgn tidur...siap kejut anak ngan laki bangun awal menerjah Kamdar...kul 11.30pg SA dah sampai(2minggu x rehat lagi dari shop-anak pun dah serender).Sebab first time mencari langsir kan..so agak x pandai tgk harga,berkali2 gak lah tepon mom kat umah...cemana..cenggini..begitu...begini..habes situ..habes sini...pukul 2ptg SA kuar dari Kamdar Klang dgn menjinjit 2 beg plastic.Jalan dengan tersenyum...realy obvious ok....sebab en.suami tegur,"misi selesai dah...senyum mama dapat langsir baru...tp x perlah...untung2 10tahun lagi baru shop utk langsir."..perli kah..lantak..da bayor pun.

  SA sgt kedekut sebenarnya...tp tahun ni alhamdulillah rezeki ada sikit,mmg niat nak shopp utk raya...tp bukan nak shopp gegiler...cuma,sekadar yg SA niat kan(Cheh..siap berniat...nazar ker.eheheh).Yg penting masing2 ingat tanggungjawab masing2.Yang dulu di dulukan,Sa ada tanggungjawab utk kuarge...En.Suami pun ade tanggungjawab dia pada kuarge..dan alhamdulillah...masing2 faham.

  Ok sekelian...Selamat berbuka puasa...(x habes lagi entry raya ni...selagi x umum biler raya la gamaknyer...)

"untuk dapur - 1/2 window"

Thursday, August 09, 2012

Tonik Kuat...Tonik Sihat

"Tonik Herba"
   Tau aper tu tonik kuat...tonik sihat...tu lah tuu...berani amalkan?...rasa cemana?...haduihhh..rasa jgn citer la ekk,harap sedia maklum dah ler...tp bau dia sebiji coke..mmg 1st time akan terpedaya.Tapi sungguhpun begitu hasilnya,puas hati tau....segar badan bile bgn pagi expecially utk org2 yg bekerja agak keras tu kan...yg kengkonon macam ader share kat kilang/pejabat tuh...sesuaiiii.

  Yer la...dah tentu pegi keje sesubuh sepi'i..balik masa embun jantan nak menitis...lau x mmg x rasa nak balik la punya berkarier...tp SA bukan nak citer pasal kerjaya ker pasal share u olls kat company tu...SA nak kongsi kebaikan Tonik ni.

  Tonik cap gajah....haaa...nama pun dah sasa...meh cuber.

  Dulu masa SA dlm pantang SA x mkn jamu,tp tonik ni wajib kene ada.Pelengkap dan alhamdulillah dgn izin Allah...SA sihat mcm org yg makan2 jamu bagai.Bukan ler kata jamu x elok...yang boleh telan silalah teruskan...macam SA mmg x pandai la...6 tahun lepas rege sebotol baru 6.50...skang?....cuber teka-teki?....hehhh,x dapek nak RM6.50 lagi akak2 sekelian...RM11.50 pluss...ader plus tau,plus belum tentu ader stock.

  Bukan utk ibu2 dlm pantang saja...makan lah berterusan untuk result yg maksima...hehe...bukan aper,kiter ni kan ke bekerja,lau x bekerja kat luar masih bekerja kan...kat rumah banyak hal kene urus.Yang anak dah besar kompem kulu kilir hantar anak amik anak balik sekolah,dgn keje umah bertimbun x kan susut...utk tenaga tambahan..amik la tonik ni...Super Bionik u olls.Tak yah masam2 muka sebab x der org tolong buat keje umah.ngehehehe...(SA alaminyer oki)

" Minum sekali pagi & sekali malam untuk best result "
  
  SA skang ni bukanla dlm pantang...tp amalkan semula sebab lately SA selalu sengal2 badan,x bermaya..lesu2...sajer test balik.Macam biasalah...Alhamdulillah,berkesan la kat
SA...bukan nak advertise ker,nak promote sgt ker...just nak share.Mana tau u olls pun tetiber nak try.

  SA x menjaga kesihatan bagai,tp kalau simple begini and x mengekuarkan modal di tahap maksimum...tp hasil memuaskan..SA layan.Harus lah kan...Kalau korang rasa2 teringin cari jer kat kedai ubat cine..tanya tonik cap gajah...kengkadang ader kedai x display...sebab da banyak keluaran baru kan,so tonik cap gajah ni nampak mcm "veteran" sgt.Lagipun kalau tanya org2 skang mmg kompem majotiry angkat tgn x tau...kan...kan..kan.

  Minum malam sekali...pagi sekali,insyaallah...korang x merungut dah lepas nih...aummmmm...

  

"Selamat Hari Raya..."

" dah siap gantung kad raya..."

  "  Selamat Hari Raya  "...giler awal kan...ader lagi 1 minggu lebey nak raya kot.Hehehe...saja,mood raya dah sampai...menu raya pun dah ronda2 dalam kepala...puasa cukup ker...?...ahah...tahun ni x dapat la nak penuh...SA "keguguran"pertengahan Jun hari tuh,(lupekan kes keguguran sebab SA belum nak share lagi)so mmg x dapat nak puasa on the beginning,ni pun baru dapat 3hari berpuasa..alhamdulillah dapat jugak mengerjakan ibadah puasa tahun ni dan yg paling mengujakan..sebab anak SA berpuasa.

  1st and 2nd day dia x ler berpuasa,sebab SA x rasa dia boleh berpuasa...kecik lagikan.Baru 5 tahun so mmg x rasa nak ajar dia berpuasa (SA start belajar puasa umur 4 tahun),kebetulan adik SA,Ikin balik kampung berpuasa kat sana dgn family mertua.Biler hari ke-2 dia balik anak dia Tasya yg sebaya anak SA berpuasa dari awal lagi dah rupenye,dan yg paling teruja...dia relax..x mengadu lapar,haus ker...g pasar ramadhan Ikin yg agak terlebih2 risau anak cam x kisah tgk makanan.Mungkin faktor umur kot...nafsu keinginan belum ada,dia cume teruja dapat berpuasa.

   Hari ke-3,SA puasakan anak SA...masa kat ofis hati terdetik gak...Danish iman ni mau bukak puasa jap g...sebabnyer pepagi dia mesti serapan...mesti kelaparan.Tapi sgt ajaib...dia masih berpuasa sampai ke petang...dan alhamdulillah walaupun x penuh...dia masih berpuasa sampai hari nih...cuma last weekend hari tu SA yg x bagi dia puasa...sebab nak berjalan cari barang untuk persiapan raya...so pontenglah Danish 2 hari lagi.

  So SA mcm sgt happy..1) anak SA boleh berpuasa...2) dia x merungut biler kene puasa 3) anak SA dah besar rupernyer.Terharu sgt...sampai hari ni SA rasa bertuah jadi Mummy...dan berterima kasih pada adik SA,Ikin dan mama SA...Pn.Ruzai,sebab jaga anak SA dgn baik dan dgn ajaran nilai2 yang baik...kalau SA hantar ke pusat jagaan belum tentu lagi SA sedar anak SA dah besar macam ni.Cuma nakal tetap di tahap yg sama...x leh nak buat ape lah...Hero SA tuh...


"Mama luv's u so much...so does everyone.."

Friday, July 27, 2012

Berbuka dgn Bersederhana...

http://syahazrin.blogspot.com
Air Bali & Teh 'O panas - yg wajib ada

http://syahazrin.blogspot.com
Menu En.Partner-Nasi dagang,Air Soya Gula Merah & taufu Faa as a desert.
http://syahazrin.blogspot.com
Menarik x...masa ni semua anak2 dah kene halau naik atas..mmg simple,tp kalau dah lapar yg simple jadi terliur..
Tauhu Sumbat,Cucur Sayur,Bubur kacang.
http://syahazrin.blogspot.com
Main Menu :Gulai Lemak Tempoyak Ikan Parang , Terung cili padi , Ikan Parang Goreng...hmmmmm
for 10pax.

   Bersederhana bile berbuka puasa...start 1stday puasa,sampai hari ni ...SA berbuka puasa dgn family jer...jimat masa,jimat duit pastinyerlahkan..(sentap mama SA)Iyerlaa...biler dah everything share...jimat lah kan,lg pun SA ni bekerja,tinggal berdua jer ngan En.partner.(Alasan malas masak..ahaha-x la bukan malas,kurang rajin jer..).Tapi  SA rasa mama SA lebih kot,sebab main dish selalunyer Mama yg sediakan...kitorang adik beradik top-up jer mana yg nak tambah menu kan...tp masih x berlebihan sebab biler puasa ni...perut sama menyanyi ngan "mata"...nak2 kat BAZAAR RAMADHAN..ayooo..sakit mata...sakit lagi hati...berlawan2 ngan bisikan "syaitan"-"oh nooo..i rasa cukup,eh belum..tu sedap tu-no thanks maybe next time...x nyesal ke,tgk pun da sedap..x la,mak aku da masak kat umahla.." cenggitu lah gamaknyer conversation tu-

  Tgk ayam percik nak ayam percik,tgk cendol..beli cendol...nampak nasi kerabu,amboihhh...tetiba teringin nak makan nasi kerabu,bulan x puasa pandang pun x mo...yg best segala kuih jadi terliur bila tgk..tepuk dahi akak.

  Setiap kali SA kata nak pegi bazaar ramadhan setiap kali tu gak Mama akan berkali2 ingat...jgn beli yag bukan2...kekadang Sa nak tergelak...aperlah yg bukan2,dah tentu kat Bazaar Ramadhan tu jual menu berbuka kan.Tapi tu lah..kalau degil alamat makanan terjun tong sampah.Masa tu Mama SA siap lah "berkaraoke" kat dapur...haihhh.

  Cuba bayangkan krisis etnik rohingya baru2 ni...korang2 rasa dorg boleh jalan2 kat Bazaar Ramadhan mcm korang2 ker...Sahur makan aper gaknyer...apatah lagi berbuka kan,x taulah apa yg dorg mkn yg pasti bukan la sesedap kite...belum tentu dorg ada bazaar..."belum tentu" tu ayat SA...entah2 mmg x der...jadi kiter sebagai umat islam,mmg le kiter ni satu hari berpuasa...lapar...biler buka nak makan puas2..tp dlm masa yg sama cuba bayangkan nasib umat islam yg lain...yg kelaparan,kebuluran...itu ujian untuk mereka...betul,dan ini juga ujian utk kita yg "ada"...kita kene sentiasa beringat.

  "Renung2kan....dan Selamat Beramal...Selamat berbuka puasa..................................................."

 

Thursday, July 26, 2012

Buzy...buzy...buzy...totally buzy...

 Agak beserabut otak buat masa ni...curi2 masa berblog,nak aktif semula...aper guna dah mule tp x teruskan.Its not nice...buat keje terbengkalai...nak tutup sayang..nak layan buzy...bukan buat2 buzy,mmg sgt2 buzy.Percayalah....tengok jer keadaan meja SA tu...haishh...bukan setakat hujung bulan...boleh dikatakan hari2 mcm tu....dah mcm meja org2 teknikal....


(keadaan meja agak semak...hujung bulan)


 Bayangkan..pagi sampai keje dah kene kawat....sampai end office hour...Sales banyak mana?...jgn tanya pulangan la kan....dah tentu masyuk...tp boss la yg masyuk,SA begini juga...hehehe.Sedih...keje mati2an....nak duk sekejap pun kene berebut dgn masa.BOleh bayangkan betapa buzy...tu belum attend customer yg tetiber muncul tanpa di undang.Tau2 receptionist interkom SA "customer dah sampai"...x dapat nak elak.Sejak SA keje sini...alhamdulillah,SA dapat gaji yg SA letak...mmg giler terkejut...tp x yah nak terkejut sgt la kan...patutnyer SA leh letak lagi tinggi price,biler dapat tau job task kiter tu x sepadan ngan gaji.Tapi...itu rezeki Sa kan...itupun dah kira tinggi gak la..Syukur alhamdulillah...

(korang mampu....mmg letih hari2...)

 Buzy2 pun,SA keje 5 day week jer...tp letih nyer mcm 24-7 nyer keje tau...kalau dari segi hari bekerja,korang mesti geleng kepala "5 day week kot"...tp dia nyer load keje,mak aiii...mmg x  kan habes...tu yg aku cakap hari2 buzy,buzy,buzy...ni ader masa relax sebab bulan Ramadhan...Syukran...syukran....P/O x banyak masuk...so bulan Ramadhan punyer sales agak kurang...tp boleh kata masih kencang lagi lah...heheh..

 Ahai...boss SA dah sampai...catch ya later k...

Monday, July 23, 2012

 Giler kentang...last entry puasa tahun lepas.Mak aiii....hari ni...hari ke-3 dah kiter puasa..baru aku bukak blog aku...tu pun pasal cari resipi kuih siput rangup....nak komen kat post member tu nk kene log in dulu,tu yg "termasuk" nih....ahahah...termasuk,x leh blah.

 Blog sendiri kot,singgah jap...ahahah,sebelum terlewat,Selamat berpuasa,selamat menyambut kedatangan Ramadhan to everyone out there...seluruh umat islam dimana2 pun...mcm sumer dok usha entry aku kan.Dah 3 hari kiter berpuasa...aku sehari pun x start lagi...adoihhhh...org pompuan kan...paham dah ler.


 Layan pages ni jap...story sket2...mana tau sket2 ni,leh jadi lebih sket...pastu,berterusan....insyaallah.Pernah terfikir nak "tutup" jer blog nih...tp bile dah bukak ni,sayang lak....mmg la aku x rajin menulis kan,sebabnyer mmg masa aku x mengizinkan aku drop by even sesaat...bayangkan betapa aku bz.....kalah en.Boss....

 Ekceli enjoy gak la nak luahkan hati kat sini...x der la krisis aper kan...just frust sket..bukanla frust nonggeng putus cinta tuh...ni frust x dapat buat sample kuih raya on time.Korang dah buat kuih raya?...Giler awal nak buat,mau x sempat sampai raya tinggal tong jer.

  Semalam,hari ke-2 puasa,baru terhegeh2 nak buat sample kuih raya,bayangkanlah kalau dah buat keje last minit...mana la nak dapat result yg best kan...kuih gunting hangus walaupun bukan directly aku yg hanguskan...rugi 1/2kg tepung...tp x perla,permulaan...aku akan perbaiki.Biscotti cam was2 je jadi...but after refer back kat sumber2 resipi...it is "biscotti" yg ku sangka x jadi...senyum sket,hati lega.

 Malam ni bercadang untuk teruskan projek kuih raya...sebab bercadang nak tambah duit raya,almaklumlah...tahun ni giliran raya kat Klang...kampung halaman aku...encik suami dah setuju unutk beraya kat Klang jer...walaupun aku tau dia nak balik kampung...aku tak kejam tau,kitorang dah lama amalkan sistem giliran...cuma biasalah,sebab kg jauh dan dek sebab mmg family dia kat sana so bile raya mmg agak terasa la kan.Aku mmg raya ke x raya hari2 jumper adik-beradik...so aku ada gak terfikir utk batalkan sistem giliran tuh....cumer belum dibawa berbincang ke peringkat tertinggi lagi la.

 Cheh...lari tajuk lak...ketepikan soal rya di mana tahun nih....mlm ni mohon di izinkan-Nya,misi  kueh raya menjadi.Sementara tgh bersemangat...aku ni org kata "Hangat2 taik ayam..."kang dah sejuk...langsung tinggal acuan kueh raya tu semua...akak jalan2 cari kueh raya kat Jln.TAR...haru..."

 Bz sebenarnyer nih...nak sambung keje sket,pastu...luangkan masa sket upload story lain...cauuu.... :P



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...