Dapur Western




1) Ayam "Cordon Bleu"

Bahan-bahan :-

3 keping dada ayam (perap ajishio)
6 keping kepingan cheese
2 sudu besar tepung gandum
1 biji telur(di pukul)
1 cawan serbuk roti jepun

Cara-cara :-

* tebuk dada ayam dengan hujung pisau (pisau mesti tajam) untuk buat poket
* gulung 2 keping cheese masukkan dlm poket ayam tadi
* cucuk dgn pencungkil gigi supaya cheese x mengalir keluar masa menggoreng
* salut dgn tepung gandum
* celup pada telr yg dipukul tadi
* salutkan dgn serbuk roti
*goreng

  


2) Nachos Bakar

Bahan-bahan :-

1 bungkus nachos (pedas)
ayam panggang BBQ (ikut suka)
turkey ham potong dadu
sos BBQ
2 biji cili merah buang biji/dihiris
mozarella cheese
cheddar cheese

Cara-cara:-

* susun nachos dlm dulang pembakar
* taburkan ayam panggang BBQ dan turkey ham yg dah dicincang 
* tuang sos rata2,taburkan cili,mozarella chceese dan cheddar cheese ikut sukatan sendiri.(lebih banyak..lebih sodap..)
* bakar pada suhu 175'C dlm 7-10 min.



3) Cheese Souce

Bahan-bahan :-

Butter
Bawang putin (dicincang)
Krim masakan
kepingan cheese
serbuk pati ayam

Cara-cara :-

* tumis bawang putih sampai wangi
* masukkan krim masakan kacau reneh hingga pekat
* tambah kepingan cheese , kacau rata
* perisakan dengan pati ayam...
* siap dihidang

(nota kaki : kalau x ada krim masakan bancuh tepung jagung dan masak dgn susu krim)



3) Whipped Potato Cheese

Bahan-bahan :-

Kentang dipotong dadu (rebus sehingga empuk)
Daun parsley
Cheese 
Susu
Serbuk perasa

Cara-cara :-

*  lecek kentang hingga betul2 halus
*  masak susu dengan cheese,tuang kedlm kentang gaul sekali
*  akhir sekali masukkan parsley
*  hidang dg blackpepper sos / brown sos



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...