1) Ayam "Cordon Bleu"
Bahan-bahan :-
3 keping dada ayam (perap ajishio)
6 keping kepingan cheese
2 sudu besar tepung gandum
1 biji telur(di pukul)
1 cawan serbuk roti jepun
Cara-cara :-
* tebuk dada ayam dengan hujung pisau (pisau mesti tajam) untuk buat poket
* gulung 2 keping cheese masukkan dlm poket ayam tadi
* cucuk dgn pencungkil gigi supaya cheese x mengalir keluar masa menggoreng
* salut dgn tepung gandum
* celup pada telr yg dipukul tadi
* salutkan dgn serbuk roti
*goreng
2) Nachos Bakar
Bahan-bahan :-
1 bungkus nachos (pedas)
ayam panggang BBQ (ikut suka)
turkey ham potong dadu
sos BBQ
2 biji cili merah buang biji/dihiris
mozarella cheese
cheddar cheese
Cara-cara:-
* susun nachos dlm dulang pembakar
* taburkan ayam panggang BBQ dan turkey ham yg dah dicincang
* tuang sos rata2,taburkan cili,mozarella chceese dan cheddar cheese ikut sukatan sendiri.(lebih banyak..lebih sodap..)
* bakar pada suhu 175'C dlm 7-10 min.
3) Cheese Souce
Bahan-bahan :-
Butter
Bawang putin (dicincang)
Krim masakan
kepingan cheese
serbuk pati ayam
Cara-cara :-
* tumis bawang putih sampai wangi
* masukkan krim masakan kacau reneh hingga pekat
* tambah kepingan cheese , kacau rata
* perisakan dengan pati ayam...
* siap dihidang
(nota kaki : kalau x ada krim masakan bancuh tepung jagung dan masak dgn susu krim)
3) Whipped Potato Cheese
Bahan-bahan :-
Kentang dipotong dadu (rebus sehingga empuk)
Daun parsley
Cheese
Susu
Serbuk perasa
Cara-cara :-
* lecek kentang hingga betul2 halus
* masak susu dengan cheese,tuang kedlm kentang gaul sekali
* akhir sekali masukkan parsley
* hidang dg blackpepper sos / brown sos