Friday, July 27, 2012

Berbuka dgn Bersederhana...

http://syahazrin.blogspot.com
Air Bali & Teh 'O panas - yg wajib ada

http://syahazrin.blogspot.com
Menu En.Partner-Nasi dagang,Air Soya Gula Merah & taufu Faa as a desert.
http://syahazrin.blogspot.com
Menarik x...masa ni semua anak2 dah kene halau naik atas..mmg simple,tp kalau dah lapar yg simple jadi terliur..
Tauhu Sumbat,Cucur Sayur,Bubur kacang.
http://syahazrin.blogspot.com
Main Menu :Gulai Lemak Tempoyak Ikan Parang , Terung cili padi , Ikan Parang Goreng...hmmmmm
for 10pax.

   Bersederhana bile berbuka puasa...start 1stday puasa,sampai hari ni ...SA berbuka puasa dgn family jer...jimat masa,jimat duit pastinyerlahkan..(sentap mama SA)Iyerlaa...biler dah everything share...jimat lah kan,lg pun SA ni bekerja,tinggal berdua jer ngan En.partner.(Alasan malas masak..ahaha-x la bukan malas,kurang rajin jer..).Tapi  SA rasa mama SA lebih kot,sebab main dish selalunyer Mama yg sediakan...kitorang adik beradik top-up jer mana yg nak tambah menu kan...tp masih x berlebihan sebab biler puasa ni...perut sama menyanyi ngan "mata"...nak2 kat BAZAAR RAMADHAN..ayooo..sakit mata...sakit lagi hati...berlawan2 ngan bisikan "syaitan"-"oh nooo..i rasa cukup,eh belum..tu sedap tu-no thanks maybe next time...x nyesal ke,tgk pun da sedap..x la,mak aku da masak kat umahla.." cenggitu lah gamaknyer conversation tu-

  Tgk ayam percik nak ayam percik,tgk cendol..beli cendol...nampak nasi kerabu,amboihhh...tetiba teringin nak makan nasi kerabu,bulan x puasa pandang pun x mo...yg best segala kuih jadi terliur bila tgk..tepuk dahi akak.

  Setiap kali SA kata nak pegi bazaar ramadhan setiap kali tu gak Mama akan berkali2 ingat...jgn beli yag bukan2...kekadang Sa nak tergelak...aperlah yg bukan2,dah tentu kat Bazaar Ramadhan tu jual menu berbuka kan.Tapi tu lah..kalau degil alamat makanan terjun tong sampah.Masa tu Mama SA siap lah "berkaraoke" kat dapur...haihhh.

  Cuba bayangkan krisis etnik rohingya baru2 ni...korang2 rasa dorg boleh jalan2 kat Bazaar Ramadhan mcm korang2 ker...Sahur makan aper gaknyer...apatah lagi berbuka kan,x taulah apa yg dorg mkn yg pasti bukan la sesedap kite...belum tentu dorg ada bazaar..."belum tentu" tu ayat SA...entah2 mmg x der...jadi kiter sebagai umat islam,mmg le kiter ni satu hari berpuasa...lapar...biler buka nak makan puas2..tp dlm masa yg sama cuba bayangkan nasib umat islam yg lain...yg kelaparan,kebuluran...itu ujian untuk mereka...betul,dan ini juga ujian utk kita yg "ada"...kita kene sentiasa beringat.

  "Renung2kan....dan Selamat Beramal...Selamat berbuka puasa..................................................."

 

Thursday, July 26, 2012

Buzy...buzy...buzy...totally buzy...

 Agak beserabut otak buat masa ni...curi2 masa berblog,nak aktif semula...aper guna dah mule tp x teruskan.Its not nice...buat keje terbengkalai...nak tutup sayang..nak layan buzy...bukan buat2 buzy,mmg sgt2 buzy.Percayalah....tengok jer keadaan meja SA tu...haishh...bukan setakat hujung bulan...boleh dikatakan hari2 mcm tu....dah mcm meja org2 teknikal....


(keadaan meja agak semak...hujung bulan)


 Bayangkan..pagi sampai keje dah kene kawat....sampai end office hour...Sales banyak mana?...jgn tanya pulangan la kan....dah tentu masyuk...tp boss la yg masyuk,SA begini juga...hehehe.Sedih...keje mati2an....nak duk sekejap pun kene berebut dgn masa.BOleh bayangkan betapa buzy...tu belum attend customer yg tetiber muncul tanpa di undang.Tau2 receptionist interkom SA "customer dah sampai"...x dapat nak elak.Sejak SA keje sini...alhamdulillah,SA dapat gaji yg SA letak...mmg giler terkejut...tp x yah nak terkejut sgt la kan...patutnyer SA leh letak lagi tinggi price,biler dapat tau job task kiter tu x sepadan ngan gaji.Tapi...itu rezeki Sa kan...itupun dah kira tinggi gak la..Syukur alhamdulillah...

(korang mampu....mmg letih hari2...)

 Buzy2 pun,SA keje 5 day week jer...tp letih nyer mcm 24-7 nyer keje tau...kalau dari segi hari bekerja,korang mesti geleng kepala "5 day week kot"...tp dia nyer load keje,mak aiii...mmg x  kan habes...tu yg aku cakap hari2 buzy,buzy,buzy...ni ader masa relax sebab bulan Ramadhan...Syukran...syukran....P/O x banyak masuk...so bulan Ramadhan punyer sales agak kurang...tp boleh kata masih kencang lagi lah...heheh..

 Ahai...boss SA dah sampai...catch ya later k...

Monday, July 23, 2012

 Giler kentang...last entry puasa tahun lepas.Mak aiii....hari ni...hari ke-3 dah kiter puasa..baru aku bukak blog aku...tu pun pasal cari resipi kuih siput rangup....nak komen kat post member tu nk kene log in dulu,tu yg "termasuk" nih....ahahah...termasuk,x leh blah.

 Blog sendiri kot,singgah jap...ahahah,sebelum terlewat,Selamat berpuasa,selamat menyambut kedatangan Ramadhan to everyone out there...seluruh umat islam dimana2 pun...mcm sumer dok usha entry aku kan.Dah 3 hari kiter berpuasa...aku sehari pun x start lagi...adoihhhh...org pompuan kan...paham dah ler.


 Layan pages ni jap...story sket2...mana tau sket2 ni,leh jadi lebih sket...pastu,berterusan....insyaallah.Pernah terfikir nak "tutup" jer blog nih...tp bile dah bukak ni,sayang lak....mmg la aku x rajin menulis kan,sebabnyer mmg masa aku x mengizinkan aku drop by even sesaat...bayangkan betapa aku bz.....kalah en.Boss....

 Ekceli enjoy gak la nak luahkan hati kat sini...x der la krisis aper kan...just frust sket..bukanla frust nonggeng putus cinta tuh...ni frust x dapat buat sample kuih raya on time.Korang dah buat kuih raya?...Giler awal nak buat,mau x sempat sampai raya tinggal tong jer.

  Semalam,hari ke-2 puasa,baru terhegeh2 nak buat sample kuih raya,bayangkanlah kalau dah buat keje last minit...mana la nak dapat result yg best kan...kuih gunting hangus walaupun bukan directly aku yg hanguskan...rugi 1/2kg tepung...tp x perla,permulaan...aku akan perbaiki.Biscotti cam was2 je jadi...but after refer back kat sumber2 resipi...it is "biscotti" yg ku sangka x jadi...senyum sket,hati lega.

 Malam ni bercadang untuk teruskan projek kuih raya...sebab bercadang nak tambah duit raya,almaklumlah...tahun ni giliran raya kat Klang...kampung halaman aku...encik suami dah setuju unutk beraya kat Klang jer...walaupun aku tau dia nak balik kampung...aku tak kejam tau,kitorang dah lama amalkan sistem giliran...cuma biasalah,sebab kg jauh dan dek sebab mmg family dia kat sana so bile raya mmg agak terasa la kan.Aku mmg raya ke x raya hari2 jumper adik-beradik...so aku ada gak terfikir utk batalkan sistem giliran tuh....cumer belum dibawa berbincang ke peringkat tertinggi lagi la.

 Cheh...lari tajuk lak...ketepikan soal rya di mana tahun nih....mlm ni mohon di izinkan-Nya,misi  kueh raya menjadi.Sementara tgh bersemangat...aku ni org kata "Hangat2 taik ayam..."kang dah sejuk...langsung tinggal acuan kueh raya tu semua...akak jalan2 cari kueh raya kat Jln.TAR...haru..."

 Bz sebenarnyer nih...nak sambung keje sket,pastu...luangkan masa sket upload story lain...cauuu.... :P



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...