Friday, July 27, 2012

Berbuka dgn Bersederhana...

http://syahazrin.blogspot.com
Air Bali & Teh 'O panas - yg wajib ada

http://syahazrin.blogspot.com
Menu En.Partner-Nasi dagang,Air Soya Gula Merah & taufu Faa as a desert.
http://syahazrin.blogspot.com
Menarik x...masa ni semua anak2 dah kene halau naik atas..mmg simple,tp kalau dah lapar yg simple jadi terliur..
Tauhu Sumbat,Cucur Sayur,Bubur kacang.
http://syahazrin.blogspot.com
Main Menu :Gulai Lemak Tempoyak Ikan Parang , Terung cili padi , Ikan Parang Goreng...hmmmmm
for 10pax.

   Bersederhana bile berbuka puasa...start 1stday puasa,sampai hari ni ...SA berbuka puasa dgn family jer...jimat masa,jimat duit pastinyerlahkan..(sentap mama SA)Iyerlaa...biler dah everything share...jimat lah kan,lg pun SA ni bekerja,tinggal berdua jer ngan En.partner.(Alasan malas masak..ahaha-x la bukan malas,kurang rajin jer..).Tapi  SA rasa mama SA lebih kot,sebab main dish selalunyer Mama yg sediakan...kitorang adik beradik top-up jer mana yg nak tambah menu kan...tp masih x berlebihan sebab biler puasa ni...perut sama menyanyi ngan "mata"...nak2 kat BAZAAR RAMADHAN..ayooo..sakit mata...sakit lagi hati...berlawan2 ngan bisikan "syaitan"-"oh nooo..i rasa cukup,eh belum..tu sedap tu-no thanks maybe next time...x nyesal ke,tgk pun da sedap..x la,mak aku da masak kat umahla.." cenggitu lah gamaknyer conversation tu-

  Tgk ayam percik nak ayam percik,tgk cendol..beli cendol...nampak nasi kerabu,amboihhh...tetiba teringin nak makan nasi kerabu,bulan x puasa pandang pun x mo...yg best segala kuih jadi terliur bila tgk..tepuk dahi akak.

  Setiap kali SA kata nak pegi bazaar ramadhan setiap kali tu gak Mama akan berkali2 ingat...jgn beli yag bukan2...kekadang Sa nak tergelak...aperlah yg bukan2,dah tentu kat Bazaar Ramadhan tu jual menu berbuka kan.Tapi tu lah..kalau degil alamat makanan terjun tong sampah.Masa tu Mama SA siap lah "berkaraoke" kat dapur...haihhh.

  Cuba bayangkan krisis etnik rohingya baru2 ni...korang2 rasa dorg boleh jalan2 kat Bazaar Ramadhan mcm korang2 ker...Sahur makan aper gaknyer...apatah lagi berbuka kan,x taulah apa yg dorg mkn yg pasti bukan la sesedap kite...belum tentu dorg ada bazaar..."belum tentu" tu ayat SA...entah2 mmg x der...jadi kiter sebagai umat islam,mmg le kiter ni satu hari berpuasa...lapar...biler buka nak makan puas2..tp dlm masa yg sama cuba bayangkan nasib umat islam yg lain...yg kelaparan,kebuluran...itu ujian untuk mereka...betul,dan ini juga ujian utk kita yg "ada"...kita kene sentiasa beringat.

  "Renung2kan....dan Selamat Beramal...Selamat berbuka puasa..................................................."

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...