Ahmad Danish Iman



AHMAD DANISH IMAN

  Sampai hari ni pun  SA tak akan lupa (dan tak pernah lupa ok) dari semasa Danish dalam kandungan lagi...sampai hari  SA bersalin,dari kaki cuma sebesar 2 jari sampailah ke hari ni..skang ni kaki cumel tu kalau dihayun da boleh pitam rasanyer kot....dari tembam  SA bagi diet sampi kurus...kehkehkeh...pelik kan.Hakikatnyer...makin meningkat usia dia,semakin kurus lak... SA lak yg semakin meningkat usia makin bertambah kg...aper kes...


 
1thn lebih...(peluk pun sedap..)


3tahun...susah giler nak suh mkn...biler x habes.."mama abeskan"...akibatnye...



ni akibatnyer...yg baju biru tu  SA ...

  Masa  SA  mengandung  SA  dah dok jauh ngan family,family  SA  kat Klang... SA  ikut suami pindah ke Kepala  Batas,Kedah.Agak kekok dan huru hara gak la  SA  kat sana dan kami agak "susah "jugak...baru kahwin...sama-sama sebelum kawin enjoy x ingat dunia sampai saving pun x ada...giler kan?Bila dah kawin mau x haru biru.Yg haru biru kehidupan lepas kahwin tu entry lain ok...ni citer lil'pringe charmng  SA ,cont alek...
  Mase  SA mengandung Danish  SA  sgt "rajin"...bukan takat rajin...rajin amat "luar biasa"(pada SA la..hehe),.sembahyang waktu SA cukup x tinggal  plus mengaji setiap malam,sedangkan SA sangat liat nak sembahyang masa bujang.SA jahhit spasang baju kurung x pakai mesin.jahitan tangan sahaja...diulngi sepasang baju kurung dgn hanya jahitan tangan...caya?caya?...percayakan...SA pun x caya...siap jahit langsir untuk 1 daun tingkap (sebab sepatutnyer kain langsir tu kain baju kurung,so dpt sekeping jerle),hari2 masak tanpa merungut...bukan masak mkn tengahari ok...en.asben semakin berisi mase kt Kedah sebab setiap pg SA buat sarapan...makan tengahari SA masak,petang ada minum petang,mlm SA masak lain(memasak lagi)...ada supper lak tu...
  Rajin buat keje umah...basuh baju,lipat baju...masa tu aku baru pindah so aper pun x der g selain tv,aku bsuh baju berus tgn ok...lipat baju paling aku benci,sampai skang pun...tidak ada istilah benci lipat baju maser mengndung.Pantang nampak baju kotor...terus p basuh...x tunggu nak kumpul2 bagai.....
  Tapi yg x best,SA mmg rajin masak,tp aku x boleh makan...maser mengandung danish lauk SA kalau makan cuma...sup tahu dan sawi...air lak SA cuma boleh minum susu panas & air suam "panas"...kalau x  SA akan muntah sampai badan lembik..sampai ketagih susu panas ,mesti kene minum,kalau x SA x senang duduk...bukannyer minum susu anlene ke...anmum ker...susu tin "cap junjung " jer...kalau kopi ker,teh ker...dan segala jenis air tu,toksah mimpi ler..membuang jerk.
  SA x ada loya atau mabuk...tp x leh bau asap rokok,segala mcm wangian...pitammm...SA suka berdandan pun walaupun setakat berbedak...benci gila kt semua alat2 berdandan...suka  bergaduh...hari2 gaduh ngan en.asben.Nasib baik dier bersabar kan...(en.aasben saya mmg penyabar..hehe...erkk,tetiba)kalau tidak...semua entry SA entry air mata.SA sgt panas baran dan dia selalu cakap "pembawakan budak".
  Semua org cakap SA mengandung baby gel.."semua org"...tp instinct keibuan SA lebih kuat...chewah...dalam hati sentiasa berkata anak SA "boy" walaupun kadang2 termakan gak ngan kata2 dorg,perut bulat ler,lonjong ker..badn ader shape ker,x ker(org mengandung ader shpe...mmg x larr kan..)SA pun x suker tengok cermin maser mengandung.
  Danish dlm perut x byk ragam...gerak x banyak tp sihat.Kadang2 SA sgt risau sebab kadang2 dlm sehari  tu dier x gerak langsung pun.Tapi kalau SA usap2 perut ,Danish kat dlm respon...perut da memboyot 7 bulan...anak x kasi nama lagi...dalam kepala...sumer nama baby boy,asal sebut nama baby gurl SA yg rasa pelik...yer arr da kata dalam perut ni konfem baby boy kan.Macam2 la nama...listing :-

 *Ahmad Danish Iman
 *Ahmad Darius Hakim
 *Ahmad Darwish hakimi
 *Ameer Hamzah
 *Ahmad Hakimee Haiqal

 Tapi tetap Ahmad Dannish Iman jadi pilihan tu pun sebab dah terlambat buat pendaftaran nama tu jer yg terlintas,nsib baik x terlewat daftar...lau x bayar RM50. denda.

  


>> 4th Disember 2010

 
Sepatutnya dlm columm ni ada birthday entry untuk lil prince charming SA ni....tp x sempat nak upload gambar2.....so aper yg ader jer laa...

   To Ahmad Danish Iman....pada mama hari2 pun birthday Danish Iman....instead d day u was born,x salah pun...hari2 kalau keluar Danish mesti merengek nak mainan....and mama akn tetap beli.Danish x mintak banyak pun....1 jer dah cukup buat Danish berhenti merengek...setiap kali keluar jugak,baba kene sediakan syiling 50 sen untuk Danish.Senang kalau2 "terserempak" dgn mainan "telor" kat tepi2 kedai,sebab Danish mmg sgt suker "tikam" game telor tu...saper yg ajar kalau bukan mama...(sigh).Sesuai gak la dgn gelaran ayahnda kasik masa danish kecik "TOLOR"..x tau lak naper dia kasik gelaran tolor tu...pasal Danish boy kot...haa..yer la,ye ke...aper2 laa...

  Danish ketagih that game macam mama jugak....dulu i use to habiskan syiling kat that thing,sanggup kumpul duit belanja sekolah tau....silly me...tp Danish mama control,nanti jd mcm mama lak...Danish da semakin besar,dah mula faham bila mama say's..."beli satu shj ok...next time we buy another 1"...and Danish...angguk2 faham.My gud boy....u r so clever now.

  Sekarang everytime we went to Tesco or mana2 shopping complex u wil find ur own toys...and it is....ultra brothers....what to say,u r so fanatik bout ultraman.Mama terpikir gak....kalau2 Danish jadi mcm asbend kawan mama tu.....dari kecik sampai dah jadi "ayah"....his spirit ultra still there....uncle zamcida..

**haa...ni pakcik tu dlm costumm ultra dier....**

  Haa Danish....awak sok cam tu ler tau,jangan kasik future wife penin da ler yer sayang....cukupler mama yg pening sebab awak setiap kali ikut mama shopping...mesti ronda kat toys department lama...sebab carik ultraman kan...kan....x per,mama sokong minat awak tu dear....mama tolong kumpul ultra brothers awak....pastu kiter collect all the ultra cd's ok dear....


*ultra collection for Danish....*

  

>> 12hb Dis 2010_Danish da 3thn.

  Pejam celik,pejam celik...Ahmad Danish Iman da pun 3thn.Semakin keletah...semakin bijak bercakap...pandai lak susun ayat..tu x tahan tu...mama pengsan tau.Korang nak tau pasal apa SA leh pengsan....ni nak story...

  1 pagi yang indah...SA cuti...Danish kebiasaan pagi dia akan naik ke bilik adik SA kat tingkat atas,biasalah Sa bekerja,adik SA surirumah sepenuh masa menjaga anak-anak dia plus anak SA sekali ler.Nak dijadikan cerita adik SA mmg x ada kat umah...bercuti balik kampung,so kat umah tinggal SA ngan adik lelaki SA yang bongsu..dalam SA tgh mengemas Danish turun dengan majerin kat tangan...SA ingat dia nak makan roti...


  "mama nak asyik tampong (nasi goreng kampung)..."...dgn x endah SA jawab "mana ada nasi kampong..."...dia amik marjerin sua kat SA..."ni asyik tampung la mama...anish lapar ni...".."Danish...ini makan dgn roti"...SA amik marjerin tu simpan dlm peti ais,dia da mula merengek...SA lak naik geram,sebab anak SA ada satu perangai yang mmg mengikut SA betul...kalau dia dah kata dia nak,dah dia kata itu...mmg x leh nak kata apalah..."hah...makan,bukak...tengok nasi ke bukan..." sambnil dok sua kotak marjerin kat Danish..ayat mama dah naik hangin ler tuh...keroje banyak lagi menanti ni,leh lak dia wat lawak...."mama masak la dulu...ishh,camana anish nak makan kalau x masak agi ni...mama ni..."SA lak tercengang2...aik dia ni...mana dia dapat resepi masak marjerin jadi nasik goreng kampung...30 tahun SA idup...SA x tau marjerin leh bertukar nasik...hehe...ekceli SA dapat agak,mesti dia nak SA goreng nasik goreng guna marjerin.

  Kebetulan adik SA yg bongsu turun,SA tanyalah...sapa masak nasi goreng guna marjerin,adik lelaki SA cakap mmg adik SA yag surirumah tu  masak nasi goreng untuk anak2 guna marjerin pastu letak telor...anak SA daya ingatan sgt tajam...budak kreatif...cam tu lah...Dia boleh ingat step masak nasik goreng tu...hehe...SA sengih kambing sambil goreng nasik untuk dia....geram pun ada...tp nak wat camaner kan...mama yang bekerja macam ni lah...satu hal...


>>Danish dan Cerita Hantu

  SA pun x perasan bila dia ada habit sebelum tido kene layan cerita hantu dulu...bukan hari2,tapi kerap jugakla.Citer hantu feveret...POCONG...layan kat You Tube lak tuh...jenuh la nak carik movie pocong kan..babah dia la rajin melayan...abeh,babah dia pun asal memerap dlm bilik tu laptop on manjang..kitorang x der tv dlm bilik...lappy ler jadi tv...en.asben gak lerr mengajar si kecik tu tengok tv kat lappy...sudahnyer,nak tengok ultraman babah x gemor...di kabornyer rosak,Danish mintk tgk topoyo(pocoyo)...x kan babah yang macho nak layan cartoon,ahaks...mmg x arr kan...pocoyo lak tu,kalau disney ok lagi lerr kan...ajak anak tgk citer hantu...leh babah layan sekaki...akibat nya...haa...awak ler azab nak mencari koleksi citer pocong....nak beli cd?...sorry  SA  x baper layan citer2 cam ni...mama layan cartoon,komedi...leh ler..silap haribulan mama  simpan cd dlm kat luar umah... SA  mmg penakot tahap gaban...en.asben sgt tahu.

**first movie Danish layan sampai demam**

25hb Julai 2012 - 
Danish Belajar Puasa Puasa.





 Alhamdulillah,Danish dah 5tahun10bulan..tahun depan dah sekolah.Daftar pra-sekolah pun dah,daftar darjah 1 pun sudah.Rasa lega sket la...x yah risau2 dah.Bukan aper,x lah SA kelam kabut nantikan...

 Hari ni dah masuk 4 Ramadhan..hari ke-3 Danish belajar puasa.Teruja SA...anak SA belajar puasa umur 5tahun.SA dulu pun start puasa umur 5 thn,1st & 2nd day puasa Danish SA x lah suh puasa sebab rasa mcm kecik lagi kan...tp biler anak sulung Ikin(adik pompuan SA),Tasya dari 1st day puasa x tinggal,SA rasa teruja lak nak suh Danish belajar puasa.

 Tasya dah sekolah,besides dia perempuan..kiter sedia maklum kan budak perempuan ni agak cepat sikit belajar...cepat faham pasal sesuatu hal kan...dia punya rasa ingin tahu,dan keinginan mencuba tu sgt tinggi berbanding budak lelaki...tp apa salah kalau SA mencuba.Lagipun Tasya tu dah jadi "IDOLA" Danish...kira mcm saingan la...kebetulan dorang pun sebaya kan...so aper yg Tasya leh buat...Danish pun nak buat.Apa Tasya suker Danish pun kalau boleh nak jugak...tp kalau hal2 pompuan dia sure serender gak lah....tp satu hal,Tasya ni agak kasar gak...so mcm bersaing la...bagus gak untuk perkembagan dorang kan.Bersaing cara baik.

 Harap2 hari ni mcm  semalam...walaupun Danish puasa,dia masih segar sampai mama dia balik keje.Yang x best...masuk pasar ramadhan dia dah kehausan...sian Danish...tp biler SA pujuk cakap org puasa tuhan sayang...dia tahan gak.Abah dia dah mcm kesian...tapi SA buat x tau jerk.yerlaa..abah dia kesian la..kecik lagi dah kene tahan lapar.Abah dia pun kurang iman...ehehehe...inikan anak dia yg sekecik tu,aperlah dia tau pasal puasa.

 Tapi sebab SA sendiri belajar puasa 5thn...walaupun ada tinggal,x salah Danish mencuba...bukan nak dera...kalau dia mampu dia boleh teruskan.Nama pun belajar puasa kan.


27hb Julai 2012
Danish masih berpuasa.

letihnya...sian dia

lagi 1jam berbuka,tertido...penat sgt melompat.


   Hari ke-4 Danish puasa penuh...yes,masih jauh lagi hari nak raya,tp harap2 Danish masih bersemangat untuk berpuasa.SA x paksa,x pernah pun paksa...tp kite kene ajar yg baik2 pada anak kita kan,so melentur buluh biar dari rebungnya lah kan.SA ajar dia berpuasa dari umur sekecik ni...insayallah dia akan terus ingat yg Puasa itu wajib.

  Tapi seandainya bile dia dewasa dia terlupa atau buat2 luper yg puasa itu mmg wajib,tp dia masih x amalkan..sekurang2nye SA x terkilan.Sebab SA dah ajar apa yg patut,aper yg wajib...melainkan kalau SA mmg x ajar..ye..sampai mati SA akan menyesal.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...