Sunday, January 23, 2011

Lucnh for today




  Hmm...nak storey jugak,dihujung-hujung bulan camni,aku mmg sgt berjimat...hari ahad cam ni biasanya aku suka memasak.Selalu time hujung minggu semua ada kat rumah...tp hujung minggu ni nampaknya cuma aku,En.Asben,Danish ngan Didi jer..adik aku yang ke-2 bongsu.Yang lain2 kemana jgn dipersoalkan...umah aku mmg cam ni...kalau sunyi mmg sunyi sungguh.

  Nak masak apa x tau,nak suruh En.Asben kedai mmg sesuatu yang mustahil...sangat susah ok...kecuali kalau mmg dia offer diri.So dlm terpusing2,dok keluar masuk dapur mencari bahan nak masak sesimple yang mungkin...aku terpandang...jengjengjeng...heheh..ape korang agak...mana korang leh agak kan...kan..kan...

  Kulit Lembu...!!

  Ekceli bukan feberet giler,tapi mmg suka.Org minang panggil JANGEK...nak masak agak rumit jugak la,kene lak yang masih belum diproses.Kene bakar dulu,bukan sekali...berkali2 sampai bersih betul...rendam kemudian bersihkan lagi...rebus sampai lembut betul...lepastu baru boleh masak...haaa...

"jangek / kulit lembu yang belum diproses"

" macam ni la rupenye lepas kene bakar...ni aku amik kat google...x sempat nak amik gambar masa En.Asben dok proses..."

"bersihkan yang hangus2 tu...sampai bersih.."

"macam ni jangek / kulit yang dah bersih...dah siap..."

  Cuba korang teka lk..berapa lama aku siap masak jangek ni?...org biasa masak aku rasa tau kowt...kul 1.30ptg kitorang "operasi"....kul 5ptg baru makan...percaya?...percaya lah...mmg rumit ok...bukan cam buang bulu ayam...hehe

  Menu aku tengahari ...erkk...lunch merangkap dinner..buleh...???buleh jerk...sambal taun jangek,tauhu goreng,sambal tempoyak ngan ulam pucuk ubi...sedap tak...sedap...aku makan gak tp beringat2 gak...sebab keadaan aku x mengizinkan aku makan2 mcm dulu kerap sgt.Jaga kesihatan...hehe...makan gak bende yg aku x leh makan...yelah...dah biasa mkn mcm ni kan...mana boleh drastik jadi vegetarian...tp nak sihat aku cuba....

                           

"ni la ruper sambal taun jangek / kulit lembu...kalau nak resepi...check kat laman ala-ala kampung aku k...."


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...